
A Balaton, mint régió, talán a legösszetettebb valamennyi hazai borrégió közül.
Vannak ugyan olyan közös jellemzők – akár a klímát, akár az itt készülő borokat nézzük – amelyek egységesen mindenütt megtalálhatók, mégis mindegyiknek megvan a saját arca és karaktere. Ilyen például Sümeg zseniális mészkő tömbje elkötelezett gazdákkal vagy éppen a Somló háttérben lévő kisebb pincészetei. A csopaki termelők az egész ország számára irányt mutató módon tették le voksukat a minőség, elhivatott és autentikus, valódi identitással rendelkező borok mellett. A badacsonyi kéknyelűk ma már megbízható karaktere szintén sok örömöt szerez a borkedvelőknek.
Földrajzi elhelyezkedés
A badacsonyi borvidék a Dunántúl középső részén, a Balaton északi partvidékén helyezkedik el a Tapolcai- és a Káli-medencében. Legfontosabb termőhelyei a Badacsony, Szigliget, Gulács, Tóti-hegy, Szent György-hegy, Csobánc és Hajagos.
A termőterület nagysága
A jelenlegi beültetett szőlőterület: 1790 ha, ebből termő 1500 ha.
A badacsonyi klíma
A védett déli lejtőknek köszönhetően szubmediterrán mikroklíma az uralkodó.
Fő talajtípusok
Alapkőzete pannóniai agyag és homok, pliocén bazalt, amelyeken bazaltmálladékkal kevert vályogos barna erdőtalajok alakultak ki.
Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták
Olaszrizling, szürkebarát, rizlingszilváni, kéknyelű, rajnai rizling, tramini, ottonel muskotály, budai zöld, Zeusz.
Borstílus
Nagyobb részt fehérbor termő vidék. Borai a kedvező lejtőszögnek és a sok napsütésnek köszönhetően magas cukortartalommal beérett szőlőkből készülnek. A borok száraz iskolázás esetén is kerekek, teltek, sokszor alkoholban gazdagok. Igényes pincékben jellegzetes terroir jelleggel kóstolhatók, jó évjáratokban nem ritka a késői szüret, a borok számottevő maradékcukor tartalma és az aszúsodás. Különlegességnek számít a ritka és nehezen kezelhető kéknyelű, de az uralkodó olaszrizling mellett egyre több komoly rajnai rizlingből készült borral is találkozhatunk. A klíma melegedése több kékszőlő telepítését hívta – kényszerűségből – életre, és divatba jött a pezsgőkészítés is. A badacsonyi borvidék névadó hegye nem kerülheti el az arra utazó figyelmét, jellegzetes alakjával már távolról is feltűnik. A borvidék fogalma természetesen egy sokkal tágabb területe ölel fel, mint maga a Badacsony-hegy. A Tapolcai-medence vulkáni kúpjai közt nem egy olyan van, amely nemcsak látványban, hanem a rajta termett bor minőségében is felveszi a versenyt a Badacsonnyal.