BADACSONYI BORVIDÉK

BADACSONYI BORVIDÉK

A Balaton, mint régió, talán a legösszetettebb valamennyi hazai borrégió közül.

Vannak ugyan olyan közös jellemzők – akár a klímát, akár az itt készülő borokat nézzük – amelyek egységesen mindenütt megtalálhatók, mégis mindegyiknek megvan a saját arca és karaktere. Ilyen például Sümeg zseniális mészkő tömbje elkötelezett gazdákkal vagy éppen a Somló háttérben lévő kisebb pincészetei. A csopaki termelők az egész ország számára irányt mutató módon tették le voksukat a minőség, elhivatott és autentikus, valódi identitással rendelkező borok mellett. A badacsonyi kéknyelűk ma már megbízható karaktere szintén sok örömöt szerez a borkedvelőknek.

Földrajzi elhelyezkedés

A badacsonyi borvidék a Dunántúl középső részén, a Balaton északi partvi­dékén helyezkedik el a Tapolcai- és a Káli-me­den­cében. Legfontosabb termőhelyei a Bada­csony, Szig­liget, Gulács, Tóti-hegy, Szent György-hegy, Cso­bánc és Hajagos.

A termőterület nagysága

A jelenlegi beültetett szőlőterület: 1790 ha, ebből termő 1500 ha.

A badacsonyi klíma

A védett déli lejtőknek köszönhetően szubmedi­terrán mikroklíma az uralkodó.

Fő talajtípusok

Alapkőzete pannóniai agyag és homok, pliocén bazalt, amelyeken bazaltmálladékkal kevert vá­lyogos barna erdőtalajok alakultak ki.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták

Olaszrizling, szürkebarát, rizlingszilváni, kéknye­lű, raj­nai rizling, tramini, ottonel muskotály, budai zöld, Zeusz.

Borstílus

Nagyobb részt fehérbor termő vidék. Borai a ked­vező lejtőszögnek és a sok napsütésnek kö­szönhetően magas cukortartalommal beérett sző­lőkből készülnek. A borok száraz iskolázás esetén is kerekek, teltek, sok­szor alkoholban gazdagok. Igényes pincékben jel­leg­­ze­tes terroir jelleggel kóstolhatók, jó év­jára­tokban nem ritka a ké­sői szüret, a borok számot­tevő ma­radékcukor tar­talma és az aszúsodás. Különlegességnek számít a ritka és nehezen kezelhető kéknyelű, de az uralkodó olaszrizling mellett egyre több komoly rajnai rizlingből készült borral is találkozhatunk. A klíma melegedése több kékszőlő telepítését hívta – kényszerűségből – életre, és divatba jött a pezsgőkészítés is. A badacsonyi borvidék névadó hegye nem kerülheti el az arra utazó figyelmét, jellegzetes alakjával már távolról is feltűnik. A borvidék fogalma természetesen egy sokkal tágabb területe ölel fel, mint maga a Badacsony-hegy. A Tapolcai-medence vulkáni kúpjai közt nem egy olyan van, amely nemcsak látványban, hanem a rajta termett bor minőségében is felveszi a versenyt a Badacsonnyal.