
Földrajzi elhelyezkedés
A mátrai borvidék a Mátra hegységtől délre helyezkedik el. Hatvantól Domoszlóig húzódik a szőlőtermő terület vonulata. Délen megközelítőleg az M3 autósztrádával esik egybe a borvidék határa.
A termőterület nagysága
32497 ha, amelyből ennek csak töredéke, mintegy 5446 ha van betelepítve szőlővel.
Klíma
Mérsékelten kontinentális klímájú terület. A szőlőültetvényeket a Mátra hegyvonulata védi az északi szelektől, kedvező mikroklímákat alakítva ki. Jellemző, hogy viszonylag későn érkezik a tavasz. A csapadék nagy részét felfogja a Mátra, ezért a mátrai borvidék éghajlata inkább száraznak nevezhető. A csapadék időbeli eloszlására jellemző, hogy általában a nyár elején, május–júniusban esik a legtöbb eső, míg a nyár második fele derültebb és aránylag száraz.
Fő talajtípusok
Talajai változatosak, megtalálhatjuk köztük a többnyire pannon agyagon, löszön, andeziten, riolittufán kialakult csernozjomos barna erdőtalajt, erubáz agyagtalajt (fekete nyiroktalajt), agyagbemosódásos erdőtalajt, barnaföldeket, de előfordul a humuszos pleisztocén és holocén homok is. A talajok mészben többnyire szegények, de egyes helyeken az aktív mésztartalom eléri a 60%-ot is.
Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták
A legnagyobb mennyiségben termesztett fehér fajták a chardonnay, leányka, olaszrizling, ottonel muskotály, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, kékszőlő fajták a kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon.
Borstílus
A Mátra vulkáni talaja és visszafogottan hűvös klímája tartogat még mindig meglepetéseket. Talán a legizgalmasabb borok a mátrai borvidék északi részéről kerültek ki, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Szűcsi térségéből. Itt is észrevehető a Kárpát-medence melegedése. Egyre több a kékszőlő és egyre jobb vörösborok készülnek a borvidéken. Valamikor, ha kimondtuk hogy Mátra, szinte gondolkodás nélkül azonosítottuk a sokszor illatos, maradékcukros borokkal ezt a részét az országnak. Ma már más a helyzet. Elegáns, jó szerkezetű, finoman aromatikus, de nem lehengerlő borokat ad a borvidék.
És hogy miket is szerettünk leginkább a Mátra borai közül? Leginkább a kékfrankos tudta azt mutatni, amitől minden nap egy leheletnyit boldogabbnak érezhetjük magunkat. Rengeteg finom gyümölcs, élénk savak, lendület, tartós ízek a szájban, semmi karcosság. Fiatal és elkötelezett termelők kínálnak egyre stílusosabb borokat a borvidékről. Olaszrizling, zöldveltelini, hárslevelű, sok naturbor és kiváló egyensúly. Modern, szerethető borok tárháza.