
A két Horváth – innen a név – Márton és Dániel már több mint tíz éve vette saját kézbe a birtok igazgatását és a borkészítést. Az utóbbi években természethű és nagyon tiszta, határozott karakterű boraikkal vívták ki az igényes borkedvelők szeretetét. Számomra ők is ízig-vérig mátrai borokat kínálnak. Jó szerkezet, finom savjáték, arányos, szép borok. Sok gyümölcs, egyedi aromatika.
Igazából más nem is igen kell.
3214 Nagyréde, Pincesor hrsz: 496.
E-mail: pince@hnegyzet.hu
https://hnegyzet.hu/
Fehér Falubor én.
Fehér házasítás, sokféle szőlőfajtából. Mégsem kusza. Van benne megcélzott arányosság és remek szerkezet. 37% Furmint, 28% hárslevelű, 23,5% rizlingszilváni, 8% muscat ottonel, 3,5% Irsai olivér házasítás. Ránézésre az összetétel alapján nem sok jót reméltem ettől a tételről, de hála nekik, csalódásom abszolút pozitív volt. Remek tétel. Könnyed és könnyen iható.
Furmint 2017
A furmint egy másik arca. Kicsit kerekebb, melegebb, behízelgőbb mint sok tokaji fajtatársa. Talán egy könnyedebb szamorodnihoz hasonlíthatnánk, mert részben botritiszes, áztatott szőlőből készült. Száraz és igen vonzó. Savai elevenek, cserzőanyaga finom tapintással érezhető a borban. Nagy test, komoly egyéniség.
Furmint Sárosberek-dűlő 2019
A 2017-essel azonos eljárással készült, többszöri szüret és önálló erjedés utáni házasítás eredményeként. Ha valakit zavar egy nem kimondottan édesborban a botritisz jelenléte, ne ezt a bort keresse. Véleményem szerint ez amúgy kizárólag minőség és stílus kérdése. Ha a bornak száraz vagy éppen félszáraz volta mellett, vagy éppen ellenére botritisz köntösbe bújva van mondanivalója, azzal a világon semmi baj nem lehet. Egyéniség – ez a legfontosabb, amit én újfent megtaláltam.
„Pusztán Kékfrankos” 2017
Számomra ez a bor pont a kékfrankos a négyzeten. Gazdag és buja illatokkal indul, rengeteg pirosbogyós, ribizli, hecsedli a meggy filigrán savasságával körülölelve. Szép savak, élénkség, nagy koncentráció jellemzi. Még most is fiatal, érdemes rá időt szánni, minden értelemben.