
A Nagygombos Borászat Nagygombos település határában található, ahol 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat. Nem a szokásos kínálattal állnak a fogyasztó elé. Hordókísérletek és máshol nem használt fajták pl. gamay alakítja a pincészet stílusát. A borászat kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban 3 különböző tétellel is megjelennek a piacon. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot szüretelnek, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. Az egy tagban fekvő szőlőterületet környezetbarát módon művelik, és a borok készítésénél is a minél kevesebb beavatkozásra, a természetességre törekszenek, és arra, hogy megadják a kellő időt a bornak. Nagy kedvencem a pincétől a nem minden évjáratban készülő Bogyókák névre keresztelt Cabernet franc.
3000 Hatvan-Nagygombos, hrsz: 0464/40
Tel.: +36 1 417 3248
E-mail: info@nagygombos.com
www.nagygombos.com
Barta Anna Gamay Noir rosé 2019
Kezdetektől fogva kilóg a hazai rozé sorból. Igazából nem is annyira rozé, mint inkább siller de ami ennél is fontosabb: gamay. Tudom, hogy itthon nem sok kedvelője akad ennek a fajtának. Legtöbbször csak a tutti-fruttis aromatikáig jutunk el, de a Beaujolais vidék legszebb gránitos területein készülő klasszikus vörösborokig nem. Nos, nekem ez a bor azok aromatikáját idézi, könnyednek tűnő megjelenése ellenére.
Barta Anna Három hordó 2018
Kékfrankos, cabernet franc, Zweigelt összeállítású bor. Illata csupa gyümölcs, friss meggy, málna, cseresznye érezhető benne. Jó savak, finom és kevés tannin alakítja szerkezetét. Könnyen fogyasztható, a termőhely adottságait maximálisan kihasználó tétel.