
Gyöngyöspatán termelő pince, lassan de biztosan alakuló, egyre stílusosabb borkínálattal. Szőlőterületeik három dűlőben (Borsos, Hótó, Póc-tető) találhatók, szőlőfajtáik a furmint, rajnai rizling, kékfrankos, cabernet franc és merlot. Természethű borkészítés, spontán erjesztés jellemzi tételeiket és rettentő szimpatikus módon nem erőltetik a hordós érlelést. Boraik ettől is kerülnek hallatlan gyümölcsösséggel palackba. Még van hová fejlődniük, de az út jónak tűnik, amin haladnak.
3035 Gyöngyöspata, István Király út 16.
Tel.: +36 37 364 205
E-mail: maka@maka.hu
http://www.maka.hu/
Kékfrankos Borsos-dűlő 2017
A vulkáni kőzetekre települt dűlők borait a legszebben talán a mátrai kékfrankosok mutatják be. Annak idején a soproni borokban lehetett ilyen egyértelműen felfedezni a különleges – ott csillámpalás – kőzet jelenlétét a borokban. Ha a túlságosan erőteljes cserzőanyag nem engedi ezeket a hatásokat érvényesülni, sok finomságtól esünk el mi, fogyasztók. Ezt most azért ide írom, mert ez a Kékfrankos az egyik legszebb példája a finom terroir jegyeket mutató vörösboroknak.
Cabernet franc 2017
Nehéz helyzetben van az ember, mert nem igazán támogattam volna tíz évvel ezelőtt a cabernet franc mátrai telepítését. És lám. Selymes loire-I finomságokat idéző elegancia érkezik ebből a tételből is. Remek szerkezet, jó savak, élénk aromatika. Kóstoljuk bátran, mostanra tanninjai is besimultak az ízképbe.