
Földrajzi elhelyezkedés
Magyarország északkeleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopasz-hegy által kijelölt háromszögben helyezkedik el. A borvidékhez tartozó települések a következők: Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu. Világörökségi címmel elismert termőterület 2022 óta.
Termőterület nagysága
Szőlőtermesztésre alkalmas terület a borvidéken, a termőhelyi kataszter osztályba sorolása szerint: Összes lehetséges termőterülete 11 149 ha, ebből I. osztályú: 9 829 ha (89%). A jelenlegi termő szőlő 5360 ha.
Klíma
Szárazföldi klímájú, viszonylag hűvös, a nagy felszíni tagoltság és a vízfelület (Tisza, Bodrog) jelenléte miatt jól elkülönülő mikroklímákkal rendelkező terület.
Fő talajtípusok
Kovasav tartalmú riolit és andezit kőzetek, vulkáni törmelék, zeolit, nyiroktalaj, lejtőlösz.
Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták
A zárt borvidéken engedélyezett szótőfajták: furmint (3434 ha), hárslevelű (593 ha), sárgamuskotály (111 ha), zéta (oremus), kövérszőlő, kabar. Csak ez a hat szőlőfajta adhatja a „Tokaji” név alatt forgalomba kerülő borokat. A Tokaj nevet védett eredetű bor és pezsgő viselheti.
Borstílus
Pezsgő, száraz fajtaborok és házasítások, dűlőválogatott száraz borok, száraz szamorodni mellett az édes kategóriában késői szüret, szamorodni, cuvée, aszú és esszencia készül. A máslás és a fordítás két, csak Tokajhoz köthető kategória az aszúkészítés melléktermékével (aszútörköly és seprő) készülő bortípus. Zömmel édes, de cukortartalma nem közelíti meg a szamorodnik, cuvée-k vagy aszúk cukortartalmát.
Tokaj folyamatos változásban van. Nyilván ez függvénye annak, hogy mennyi kihasználatlan lehetőség rejlik még a borvidékben. Itt erre panasz nem lehet, hiszen az elmúlt tíz év számos új oldalát mutatta meg Tokajnak és a tokaji termelőknek. Egyértelmű sajnos az is, hogy a változásoknak egy jelentős része kényszerből született és születik ma is, de jó esetben nem az utat és indítékot vizsgáljuk, hanem az eredményt. Bár az élet az út maga. A világ egyre kevesebb édesbort iszik, ez a tokaji édesborok fogyasztásán is meglátszik. Sajnos. Pedig komoly előrelépés volt itt is. Végre az évtized vége felé születtek kitűnő botritiszes borok is hosszabb szünet után. A legkitűnőbbnek mondott 2013 után 2016, 2017 és 2019 is komoly reményekre jogosít szamorodnik és aszúborok terén.
A száraz boroknál is jól alakul a kínálat, egyre tisztább stílusban kóstolhatjuk őket.
Pontosabb szüreti időpont megválasztások, határozottabb és egyértelműbb erjesztési hőmérsékletek és megfelelőbb erjesztési, érlelési módok. A furmint fenolosságát is egyre több termelő kezeli a megfelelő módszerekkel, javul a hordóhasználat is. Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy valóban szebbek ma már a száraz borok és lényegesen több van belőlük, mint tíz évvel ezelőtt. Rendszeresen kóstolhatjuk azokat a gyönyörűen érett és érlelt száraz hárslevelűket, amelyek nem egyformán szeretik az összes termő helyet. Vannak preferenciái, épp ahogy a furmintnak is. Az almasavbontás/maradékcukor kérdést úgy tűnik a józan ész oldja meg és fel, amennyiben a magasabb minőség érdekében a termelők zöme évjárati és a pince stílusához egyre jobban igazodó módszereket választ. Öt-hat évjárat visszakóstolásával ezt már szépen nyomon lehet követni.
Egyre több a pezsgő is Tokajban és ha néhány évvel ezelőtt berzenkedtem is a témától ma azt kell mondjam: itt is vannak kitűnő dolgok. Nem lehet a pezsgőt megkerülni – most semmiképpen – és ha már meglesz a technológia, nyilván senki nem fog akarni visszafelé lövöldözni. Tehát a pezsgő nagy valószínűséggel velünk marad Tokajban, míg szőlő lesz a hegyen.
Történt valamelyest előrelépés a szabályozás terén is, minimálisan tisztult a termékpiramis és a keretek is picit szigorodtak, bár nyilván nem eleget. Lett egyetem is Sárospatakon, szépen felújították a tarcali Kutatót. Keret tehát van, csak legyen bele tartalom is. Előremutató, világszínvonalú, profi – olyan amelyik Tokajt a legjobb oldalánál fogja meg és erre épít. Tokaj nem a középszer borvidéke, ezt ma már sokan tudják. Aki a rábízott talentumokkal nem megfelelően gazdálkodik, azt az Úr is bünteti.