CSONGRÁDI BORVIDÉK

CSONGRÁDI BORVIDÉK

Földrajzi elhelyezkedés

A Csongrádi borvidék a Tisza alsó folyása mentén fekszik, a Tisza jobb partján.

Fő talajtípusok

Talajai tiszai eredetű, mészben szegény hordalék­talajok, kovárványos savanyú homoktalajok és ti­szai eredetű fekete földek, részben dunai erede­tű, szél által áthalmozott, meszes homokok, he­lyenként lösz és lösszel kevert homoktalajok. A homoktalajok humuszban és tápanyagban általá­ban szegények.

A termőterület nagysága

A Csongrádi borvidék teljes termőterülete 14311 ha, de mindössze 1770 ha jelenleg a termő szőlő. A borvidék 4 kör­zetre oszlik.

Klíma

Éghajlata szélsőségesen kontinentális, csapadék­szegény. Évi hőösszege, napbesugárzása (2050­–2100 óra évente) nagy. A sok napfény, és a ma­gas hőösszeg segíti a jó beérést, a cukorképző­dést. Ez az ország regionálisan egyik legme­legebb borvidéke. A termesztésbiztonságot nagy mérték­ben rontja a téli fagyok gyakorisága.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták

Olaszrizling, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, kövidinka, kunleány, ezerjó, rajnai rizling, bianca. A kékszőlő fajták közül túl­nyomó a kékfrankos és a zweigelt, portugieser, merlot és a két cabernet.

Borstílus

A csongrádi borok stílusáról szólva elmondható, hogy általában közepes, olykor magas alkoholtartalmú és érett szőlőből készítve pedig alacsony savtartalmú tételek. Ezek a borok gyümölcsösségükkel mindenképpen más karakterűek, mint az Alföld más részein termők. Sajnos a palackozó termelők száma elenyésző a borvidéken, de ha Szeged környékén járnak, érdemes azért egy-két helyi termelőt meglátogatni. Potenciálban amúgy kiváló vörösborokat tudna adni a terület, mert a szőlő tökéletesen beérik és tudjuk jól: homokon is teremnek igazán szép borok a világ más részein.