A világ nagy száraz fehérborai

A világ nagy száraz fehérborai

Érett szőlőből készült, hordóban érlelt, aromás, de nem tolakodó, jó szerkezetű fehérbor.

A világ nagy száraz fehérborai. Legyenek szép savai, sima tapintási érzete, pici cserzőanyaga nem árt, ha van benne és hosszú, tartós utóíz. Ez a bortípus a jelenlegi száraz fehér kínálatnak csak egy csekély részét jelenti.

A hordós érlelésnek és erjesztésnek nem pont ugyanaz az alapanyag kell, mint egy egyszerűbb tartályos bor megszületéséhez. Érettebb és koncentráltabb alapanyag, nagyon egészséges szőlő – nem mintha ez nem lenne épp ilyen fontos a reduktív borok készítésénél. De biztos, hogy azok az alapanyagok, amelyek ezt az eljárást kapják, sokkal drágábban tudnak csak megszületni.

A hűvös és meleg termőhelyek egyaránt adnak ilyen borokat, bár a melegebb termőhelyeken gyakoribb a kisebb méretű hordók használata.

Érett szőlőből készült, hordóban érlelt, aromás, de nem tolakodó, jó szerkezetű fehérbor.Mi az, ami az étel-bor párosítások szempontjából fontos lehet?

Ezeknek a boroknak már nem csupán a sav-alkohol egyensúlyára, de a textúrájára is figyelni kell. Sokszor a hordós érlelés/erjesztés velejárója az almasav-bontás. Ez azért érdekes, mert a savszerkezet másként alakul, mint a nem almasav-bontott boroknál. Krémesebb a textúrájuk, a szájpadlást borítja be ez a sima, sokszor selymes érzés. A savak mennyisége nem biztos, hogy változik, de az összetétel mindenképpen. Jó esetben a hordó hatását önmagát nem fogjuk felfedezni csak egy erőteljesebb cserzőhatás jelenti a fa jelenlétét. Ez sokszor támogathatja is az alacsonyabb savtartalmú borok szerkezetét.

Nem véletlen, hogy a melegebb termőterületeken sokkal gyakoribb a kisebb méretű hordók használata, mint a hűvösebb vidékeken. A hordós érlelés általában növeli valamelyest a borok eltarthatóságát, a hosszabb élettartamra tervezett borokat tehát rendszerint hordóban készítik.

A világ évről évre kis mennyiségben készülő hordós borainak java a világ nagy borait adja.

Magyarul egy-két termőhelyet leszámítva – Németország hűvösebb vidékei, Elzász, Chablis, Loire-mente – az igazán komplex és hosszan érlelhető fehérborokat ebben a kategóriában és stílusban találunk. A világ nagy száraz fehérborai. Érdemes többet tudni róluk.

Esemény részletei
dr. Mészáros Gabriella rövid bemutatkozás
dr. Mészáros Gabriella
cégvezető
AKÓ Kft.
A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. Az első hazai, borismeretre és borkóstolásra szakosodott oktatási intézmény, a Borkollégium alapítója.
Jegyvásárlás
28 000 Ft

A jegy ára 1 főre szól.

Esemény részletei