
A világ nagy vörösborai – komoly program könnyed hangulatban.
Cabernet sauvignon
A világ nagy vörösborai jeles képviselője. A vörösborok előállításának világszerte egyik legnevesebb szereplője ez a fajta. A bordeaux-i Médoc régió klasszikus fajtája, az Újvilágban is nagy területeken termesztik. Késői fakadású, mely lecsökkenti a tavaszi fagykár kockázatát. A fürtök laza szerkezetűek, a bogyók vastag héjúak és a fajtát magas héj/hús arány jellemzi. Ellenálló a rothadással és a rovarokkal szemben. Kis hozamú. Nagy testű, magas sav- és tannin tartalmú borokat ad, melyek jól érlelhetők. Klasszikus ízjegye a feketeribizli, európai termőhelyeken gyakori a cédrus, grafit, tinta is. Hűvösebb termőhelyeken kialakulhat a zöldpaprika aroma, ami a bor érlelése során egyre hangsúlyosabbá válik. A meleg éghajlat kihozhatja belőle a feketecseresznyés és még a fekete olívabogyós jegyeket is. Sok ausztrál változatban, főleg Coonawarra vidékéről származókban felismerhető a menta, az eukaliptusz és a mentol nyoma. Klasszikus termőhelyei Médoc, Coonawarra, Hawkes Bay, Napa és Colchagua.
Merlot
Ez a szőlőfajta a másik nagy bordeaux-i fajta (ebből terem a legtöbb Bordeauxban), gyakran házasítják a cabernet sauvignon-nal. Saint Emilion és Pomerol legjellemzőbb fajtája. Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedésével (aminek a vörösbor is része), a ’80-as években a kereslet egyre nagyobb lett iránta, ami nagy termőhelyek kialakításához vezetett főleg Kaliforniában, Chilében és Franciaország déli részén. Ha nincs házasítva, könnyen iható, lágy, viszonylag alacsony tannintartalmú borokat ad. A legszebb merlot-kat két stílus jellemzi. Az egyik, amikor a lehető legkésőbbi időpontban szüretelik le, hogy minél jobban érvényesüljön az intenzív bíbor színe, a feketeszeder és szilva nyomait mutató gyümölcsösség, valamint a bársonyos tannin a gazdag, nagy test mellett, ami a magas alkoholtartalomnak és a koncentrált gyümölcsösségnek köszönhető. Mindezt kísérheti az új kis tölgyfahordós érlelés mellett kialakuló pörkölési aromák jelenléte. Ez az ún. „nemzetközi stílus”, amely nagyon sikeres az Újvilág országaiban, Dél-Franciaországban és néhány bordeaux-i termőhelyen. A másik eltérés a cabernet fajtákhoz képest a korábbi szüret, ami által egy könnyebb testű bor születik, alacsonyabb alkoholtartalommal, de magasabb savtartalommal és több piros bogyós gyümölcsösséggel (málna, érett eper), amit néha vegetális, jegyekkel. együtt érzünk a borban.
Syrah/Shiraz
Az az általános vélemény, hogy egyike a legrégebbi fajtáknak. Az Észak-Rhône-völgy nagy vörösborainak a szőlője. Egyre nagyobb syrah ültetvényeket találunk már Franciaország déli részén is, hogy a házasításokat még szebbé tegyék. Ausztráliában ez a legnagyobb területen termesztett fajta, gyakran házasítják cabernet sauvignonnal. Egyre nagyobb a népszerűsége Dél-Amerikában is. A tipikus Syrah/Shiraz – nagyon intenzív (sötét) színű, bors és feketeszeder ízjegyek jellemzik. Hűvösebb éghajlaton a tanninszint igen magas lehet benne és a már említett feketeszederhez feketebors és menta aroma is társul. A meleg klímán készített syrah nagyobb testű, lágy tanninokkal és földes, bőrös jegyekkel. Fűszeresség, például édesgyökér és ánizs is fellelhető a borban. Nagyon jól lehet érlelni.

