
A növekvő éves átlag hőmérséklet és a nyári forróság miatt egyre inkább előtérbe kerülnek az úgynevezett melegtűrő fajták.
Nem ritkán olyan fajták is, melyek nem számítanak őshonos fajtának az adott borvidékeken. Portugál melegtűrő fajtákat kezdtek el kis mennyiségben telepíteni Franciaország bordeaux-i borvidékére olyanokat, amelyek jobban reagálnak a hőmérsékleti kihívásokra, Franciaország legnagyobb eredetvédett borvidékén. De hazánkban egyes borvidékein is kísérleteznek már melegtűrő szőlőfajták telepítésével. Az autochton szőlőfajták valójában az őshonos fajták, olyan szőlőfajták, amelyek egy adott területen intenzíven és sokszor kizárólagosan vannak termesztésben.
Ezeknek az autochton fajtáknak az eredeti, genetikai állománya is ahhoz az adott termőterülethez köthető. A svájci és a gasztronómiai kutatók az elsők között voltak, akik az 1980-as években megmentették a majdnem kihalt helyi fajtákat, de a XXI. század elején számos más kutató követte őket, elsősorban Olaszországban. Az őshonos fajták iránti érzékelhető kíváncsiság a nemzetközi fajták korábbi divatjára adott reakcióként alakult ki.
Általában sok magyar – jobban mondva Kárpát medencei fajtát kóstolunk, de a nemzetközi kínálat egyedeihez ritkábban nyúlunk. Pedig Itália, Spanyolország és a környező országok igen gazdagok ilyen szőlőfajtákban, hogy a sokáig elzárkózó portugálokat ki ne hagyjam.
A másik oldalon a nemzetközi vagy világfajták – laza kifejezés azokra a szőlőfajtákra, amelyek nemzetközi hírnévre tettek szert fajtatiszta boraik miatt.
Szinte minden nagyobb borvidéken telepítik őket, ahol van esélyük a jó beérésre. Mégis érdemesebb néha egy tannat, mourvedre, carignan, susumaniello, fehérben egy szép alvarinho, malvasia vagy trebbiano felé nyitni. Ezek iránt a fajták iránt épp úgy megnőtt az igényes borkedvelők érdeklődése, mint a természetes borok, natúr borok vagy alternatív módon készített borok iránt.
Ezért tartom érdemesnek ezúttal górcső alá venni olyan területek kevésbé ismert szőlőfajtáit, amelyek az elmúlt években már bizonyítottak. Spanyol, francia, olasz, német, portugál fajtákat kóstolunk és elemzünk ezúttal, fehéreket és kékszőlőket egyaránt.

