Ne féljünk a savaktól! – Ültetett kóstoló

Ne féljünk a savaktól! - ültetett kóstoló, sav-tréning

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy a jó savak a barátaink. Ne féljünk a savaktól!

De hogyan is érezzük a savakat a szájban? Mit várhatunk el a savaktól? Valójában nagyon egyszerű elkülöníteni a bor kóstolásakor a savérzetet a borhoz kapcsolódó valamennyi egyéb alkotóelemtől. Minél erőteljesebben beindul a nyálképződés a szájunkban, annál erőteljesebb a bor savtartalma. Ne féljünk a savaktól!

Mindent összevetve ugyanakkor az is igaz, hogy analitikai értelemben véve kevés sav is lehet kellemetlen. Viszont egy magasabb savértékhez is kapcsolódhatnak ragyogó ízek és érzetek. A savas ízeket a nyelv két oldalán érezzük. Azonban lényeges, hogy a borok savtartalma, savszerkezete nem kizárólag a savas ízeken keresztül ad a kóstoló számára információkat. Valójában a borok savösszetételét, annak mennyiségét és minőségét a savérzettel tudjuk leírni. Ez mindenképpen több mint a savas ízek megjelenése a nyelv két oldalán.

Egy jó savösszetételű, kifogástalan szerkezetű, még ereje teljében lévő bort a szájpadlás egészén érezni fogunk.Egy jó savösszetételű, kifogástalan szerkezetű, még ereje teljében lévő bort a szájpadlás egészén érezni fogunk. A szőlőben található legfontosabb szerves savak a borkősav, az almasav és a citromsav. A borkősav a legfontosabb, ami az éretlen szőlőben elérheti a literenkénti 15 grammot is. Ez egy elég erős sav, és jelenléte csak a szőlőre jellemző. A mustban nagyjából 3-6 gramm/liter tartományban található. Az almasav bőségesen megtalálható a zöld almában, és a borkősavval ellentétben széles körben találkozunk vele a természetben is.

Leírva mindez elég egyszerűnek hangzik, de nem biztos, hogy a kóstolásra kerülő borokban mindezt ugyanígy fogjuk érezni. Miért is? Mert ízek és érzetek együtt alakítják ki a borról alkotott véleményünket. A borvidékek, klimatikus adottságok függvényében változik a borok savérzete. Ezt a témát járjuk körül sok szép borral és egy kis egyedi sav-tréninggel.

Esemény részletei
dr. Mészáros Gabriella rövid bemutatkozás
dr. Mészáros Gabriella
cégvezető
AKÓ Kft.
A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. Az első hazai, borismeretre és borkóstolásra szakosodott oktatási intézmény, a Borkollégium alapítója.
Jegyvásárlás
22 000 Ft
Esemény részletei