Pinot noir és társai – ültetett kóstoló

Pinot noir / Kék burgundi / Kék kisburgundi / Kék klévner – világfajta

Chardonnay és pinot noir. Mit tud ez a két szőlőfajta, amiért ilyen keresett és népszerű lett a világban?

Érdekes módon hiába van köztük közvetlen szülő-utód kapcsolat, hasonlóságaik mellett sok eltérő tulajdonságuk is van. A chardonnay például remekül alkalmazkodik a legkülönfélébb klimatikus adottságokhoz, ezzel szemben a pinot noir a legkevésbé sem hajlik erre. Sőt. A legnehezebben találja meg a számára megfelelő termőterületeket. Mindkettőnek remek savai vannak, de a chardonnay meleg termőhelyen is ragyogó borokat ad, míg a pinot noir csak a hűvös területeken érzi jól magát. A pinot noir és társai, és még néhány szőlőfajta bora hosszan érlelhető és sokszor az elegancia csúcsa az, amit képviselnek ezek a borok. Szerkezetben, savakban, textúrában… El ne felejtsük a pezsgőt! Champagne elsősorban szintén erről a két fajtáról szól, de ez nem jelent kizárólagosságot. Ma már azok a területek sem hagyják ki pezsgő alapboraikból ezt a két szőlőfajtát, ahol hagyományosan helyi fajtákból készült a pezsgő. Ennek a képességnek a hátterében ugyancsak azt a kitűnő savszerkezetet találjuk, ami az eleganciáért, eltarthatóságért és a verhetetlen minőségért is felelős.

A hazai körkép sajnos nem ennyire egyértelmű. Az elmúlt tizenöt-húsz évet leszámítva születettek méltatlan tételek még ezekből a ragyogó fajtákból is. Mára rengeteget javult a helyzet, hiszen sok tudatosan készülő bor hordozza címkéjén ezt a két fajtanevet. Egy biztos: egyik fajtából sem érdemes egyszerű, afféle „lebutított” tömegbort készíteni. Mindkét fajta megérdemli a különleges bánásmódot, az odafigyelést, a legmegfelelőbb termőterületet. Ami a chardonnay esetében jó magas mésztartalmú talajokat jelent – Etyek-Buda, Eger, Pannonhalma, Mór környéki termőhelyek kitűnőek ilyen szempontból is. A pinot noir és társai jobban kedvelik a márgás rétegeket, a legszebb formáját Burgundiában is ilyen helyeken hozza. A Kárpát-medence hűvösebb tájai remek hátteret adnak szépsavú, eleven vörösborok megszületéséhez. Van mire építeni, jó néhány termelő kínál évek óta megbízható, stílusos borokat. Ami valljuk be, nem könnyű. Az, amihez rendre hasonlítgatjuk ezeket a tételeket, bizony sokat tudnak, magas a mérce.

 

Esemény részletei
dr. Mészáros Gabriella rövid bemutatkozás
dr. Mészáros Gabriella
cégvezető
AKÓ Kft.
A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. Az első hazai, borismeretre és borkóstolásra szakosodott oktatási intézmény, a Borkollégium alapítója.
Jegyvásárlás
25 000 Ft
Esemény részletei