Az ORSZÁGHÁZ BORA 2024

Az ORSZÁGHÁZ BORA 2024

Benedicta sit terra, quae te germinavit, benedicta mulier, qui te misit, benedictus ego, qui te bibo.

Legyen áldott a föld, amely megtermett téged, áldott az asszony, aki téged elküldött, áldott vagyok én is, aki megihatlak. Ezekkel a szavakkal köszönte meg XIV. Benedek pápa azt a magyar bort, amelyet Mária Terézia királynő küldött neki az 1700-as évek közepén. Mintegy két és fél évszázad távolából is jól érezzük és értjük: a pápa, aki bizonyára számtalan jó bort ízlelt már meg életében – elragadtatással szólt a tokajiról. Az édes tokaji mellett a gyümölcsös, de testes száraz fehérborok, a kellemes savú kadarka vagy a hosszan érlelhető cabernet franc egyaránt otthonra talált ezen a vidéken.

A Kárpát-medence ölelésében fekvő Magyarország borvidékei változatosságukban és egyediségükben – reményeink szerint – méltók a versenyre a világ legismertebb termőhelyeivel. amellyel szeretnénk felkelteni érdeklődését a magyar nedűk iránt. Szeretnénk, hogy ki-ki kedve, ízlése, ismeretei vagy éppen annak hiánya miatt úgy érezze: útra kell kelnie, fel kell fedeznie a tájat, az embert, a szőlőt, a bort – s nem utolsó sorban: Magyarországot.

Nyolcadik alkalommal ítélték oda nyolc különféle kategóriában az ORSZÁGHÁZ BORA díjakat.

A zsűri elnöki tisztjét az előző évhez hasonlóan idén is a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke, Légli Ottó borász töltötte be. A zsűri tagjait a Wine and Spirit EducationTrust diplomásai (DipWSET), borászok, oktatók, borszakírók, borszakértők és sommelier-k alkották. A verseny zsűrijének alelnöke és szakmai tanácsadója Domián Emese  (DipWSET) volt.

Az Országház Bora 2024 A borok kiválasztása

A bizottságokat dr. Fiáth Attila, Horkay András, dr. Mészáros Gabriella,  Romsics László és Sebestyén Csilla DipWSET-es szakértők vezették.

A bizottságok tagjai:

Bozzai Zsófia  (főszerkesztő)
Ember Sándor (szőlész-borász szakmérnök)
Fabók Mihály  (sommellier)
Freund Tamás  (MTA elnöke)
Hidegkúti Gergely  (DipWSET)
Kató Csaba  (borszakértő)
Kiss György  (szakoktató)
Koch Pálma  (borász)
Konkoly Mihály  (DipWSET)
Laczkó Gábor  (borász)
Láng Róbert  (borszakértő)
Mészáros Péter  (borász)
Nagy Sebestyén  (DipWSET)
Nagy Tamás  (DipWSET)
Pintér Katalin (borszakértő)
Rohály Anna  (WSET)
Robert Smith  (DipWSET)
Sebestyén Csilla  (DipWSET)
Sue Tolson  (DipWSET)
Takler András  (kertészmérnök)
Tamás Gábor  (DipWSET)
Vancsik Ivett (DipWSET)
Vesztergombi Csaba  (borász)

Bizonyára sokan tennék fel a miért kérdést. Pedig a válasz nagyon is egyszerű. Mi mással lehetne jobban kifejezni a Kárpát-medence egyediségét, mint egy palack kiváló borral.

Ehhez az országimázst építő és tökéletesen kifejező értékhez sok ország nyúlna – gondolom én – ha lenne ilyenje. Nekünk van, érdemes hát a legjavából válogatni protokolláris célokra.