Könnyű vörösborok

A fajta bora fiatal korban leginkább szederre, szilvára és feketeribizlire emlékeztető illattal szokott bemutatkozni

Könnyű vörösborok kerülnek a poharainkba hétfőn délelőtt. Ki-ki ellenőrizheti, hol tart a borismeretben.

Néha nehezen mondjuk rá egy-egy szőlőfajta borára, hogy könnyű. Miért? Mert rengeteg összetevő alakítja a könnyű vörösborok karakterét. Termőhely, klimatikus adottságok, művelési mód, szőlőfajták – és persze jó esetben a termelő filozófiája. Ma már kevésbé különülnek el egymástól a hűvösebb és melegebb termőhelyek borai. Egyrészt azért, mert a hűvösebb helyek melegebbek lettek, másrészt a melegebb termőterületeken kihasználják a még pozitívvá formálható adottságokat és a technológia is sokat változott.

Egyre népszerűbb kategória. A világ borízlése az elmúlt másfél-két évtizedben kezdték el egyre inkább keresni a borkedvelők a könnyedebb, gyümölcsös, szépsavú vörösborokat. Ez persze részben az életmód-beli váltásnak is köszönhető, a könnyebb, kevésbé zsíros étkezések, sok zöldség mind efelé mutat. Arról nem beszélve, hogy ma már nem nagyon gyűjtögetnek a borkedvelők az utókornak. Sokkal inkább uralkodik a „jajcsakmegnehaljakmielőttmegiszom” mentalitás, ami nem kedvez a nagyon vastag, tanninos boroknak. Nincs időnk kivárni, hogy legszebb formájukat elérjék. Ez részben nagy kár, de van azért némi pozitív hozadéka is. Ez pedig nem más, mint sok olyan szőlőfajta, borvidék napvilágra kerülése, amelyek eddig valahol az árnyékban kuksoltak. De lássuk mitől is lesz könnyű vörösbor a szőlőből.

Itt a szőlőfajta abszolút meghatározó. Azok a vékonyhéjú, hűvösebb termőhelyeket is kedvelő szőlőfajták ezek, amelyek a Kárpát-medencében is jól érzik magukat. Kadarka, kékfrankos, portugieser, Zweigelt a nálunk is népszerű fajták. A nemzetközi kínálatban ilyen borokat ad a gamay, corvina, barbera, hondarrabi beltza és minden kékszőlők legelegánsabbja, a pinot noir. Kevés tannint gyűjtenek ezzel szemben élénk savakat és nem túl magas alkoholtartalmat kínálnak. A spanyolok legnépszerűbb szőlőfajtája a tempranillo is készül mostanában ilyen stílusban, csupa gyümölcs és lendület némelyik bora, bár a fajtának azért alapvetően vannak tanninjai.