Kóstolgató

Több mint harminc éve kóstolok tudatosan borokat. Hazait és külföldit, egyszerűt és igazi nagyágyút.

Annak idején nagyon boldog voltam, ha valaki segített megérteni bizonyos illatokat, ízeket, tapintási érzeteket, rövidebb vagy hosszabb lecsengést, netán kellemetlen ízt egy-egy bor kóstolásakor. Nos, a Borkalauz 1995-ben jelent meg először. Ebben a kötetben még csak 100 bor leírása volt olvasható, de az azóta eltelt 16 + 1 évfolyam jócskán felduzzadt. Borleírásaim közreadásával szeretnék segíteni  fogyasztónak, termelőnek, kereskedőnek, vendéglátásban dolgozónak, hogy a számára legmegfelelőbb bor a látóterébe kerüljön.  Ha ismer már egy pincészetet, de szeretne  mást is megismerni, ha szeretné összehasonlítani a saját véleményét másokéval vagy egyszerűen csak kíváncsi – erre ad lehetőséget a Kóstolgató rovat, amely a rendszerezett kóstolási jegyzetek közreadása.

Ne felejtsük: igényes és jóindulatú, objektív kívülállóként észrevételeket tevő fogyasztó nélkül nincs jó bor!

Kóstolgató

HÚSVÉT – Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen

Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják

Carassia, Szilágysági Rosé brut n.v. palackos erjesztésű pezsgő

Kárásztelek komoly hagyományokkal és remek adottságokkal vágott bele az újabbkori pezsgőkészítésbe. A borvidék – ami ma Romániához tartozik – hűvösebb klímájával és komoly savtartalmat adó talajával ideális termőhely. A pezsgő illata kifinomult, könnyed és friss,

Quo vadis CSÓKASZŐLŐ?

Mert hogy tart valahová, az egészen biztos. Nem régóta kóstolhatjuk újra  ennek a régi-régi fajtának a borait, hiszen szinte száz évre eltűnt a hazai kínálatból. Nincs egyértelmű bizonyítéka, de elképzelhető, hogy már a kadarka előtt

Hol terem a jó bor? Király dűlő, Mád

Van egy néhány olyan emblematikus darabkája szőlőtermő területeinknek, amit többnyire nem borisszák is ismernek. Szerintem a három leginkább előtérben lévő dűlő – a szó szoros értelmében véve, hiszen az is látja, aki csak éppen arra

Nagyágyúk vagy koronahercegek?

Pinot noir / Kék burgundi / Kék kisburgundi / Kék klévner – világfajta Kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de más mély talajtípuson például lösz, vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék (pl. Egerben), szintén kiváló

Tokaj az örök

Úgy hozta a sors – nem először –, hogy az elmúlt héten sokszor, nagyon eltérő körülmények között kóstoltam sok-sok tokaji bort. Volt száraz és főképp édes, aszúk sora, fiatal és érlelt. Került a poharamba még