HÚSVÉT – Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen

Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.

S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.

Márai Sándor: Füveskönyv 68 – Az ünnepekről

Bízom benne, hogy már mindenki beszerezte az ünnepi fogásokhoz szükséges kellékeket is! Húsvét alkalmából szeretném most közreadni két kedvelt ételem receptjét, ami nálunk biztosan ott lesz az ünnepi asztalon.

Az aszút ne feledjük, az a legfontosabb!

Áldott, békés Húsvétot kívánok!

 

Foszlós kalács alaptészta

15-20 g só, 100 g cukor, 15 g vaníliás cukor, 70 g vaj, 270 ml 1,5%-os tej és víz keveréke, a víz ne legyen több 0,5 dl-nél, 2 db tojássárgája, 100 g rétesliszt, 260 g kenyérliszt (BL80), 300 g sima liszt (BL55), 11 g szárazélesztő, vagy cca 2,5 dkg élesztő és egy tojás felverve a kenéshez.

Fontos! Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie, kb. 2 órát kell melegíteni ahhoz, hogy jól sikerüljön.

Húsvét - Foszlós kalács alaptészta

A lisztet leszitáljuk, egy csipet sót és egy csomag vaníliás cukrot adunk hozzá. 2,7 dl tejet a vízzel meglangyosítunk, 7 dkg margarint megolvasztunk. A liszt közepébe fúrt mélyedésbe tesszük az élesztőt és az egy evőkanál cukrot, majd egy villa segítségével kb. 1 dl tejjel összekeverjük ezt a mélyedésnyi kovászt.

Ekkor a maradék tejet, az olvasztott margarint, a 2 tojássárgáját, 1 evőkanál cukrot is hozzákeverjük a masszához, majd a villáról kézi dagasztóra váltunk. Kb. 25 perc alatt hólyagosra dolgozzuk azt, megszórjuk liszttel és meleg helyen 45 perc alatt kétszeresére kelesztjük. A meleg helyet én úgy biztosítom, hogy a sütőt 50 fokosra előmelegítem, aztán lezárom, és ebbe a melegbe száműzöm a letakart edényt.

Az első kelesztés után a tésztát átgyúrjuk, majd beledolgozunk 10 dkg mazsolát. Ha van hozzá kedvünk és időnk, tehetünk bele pár marék durvára vágott diót, aprított étcsokit vagy más aszalt gyümölcsöt (libamájhoz diót és mazsolát szoktam használni). Aztán egy kicsi veknivé hengergetjük a kalácsot és sütőpapírral kibélelt formába tesszük (nálunk ez a megszokott 30 centis kenyérforma, de használható hozzá gyümölcskenyér forma is), konyharuhával letakarjuk és az újra bemelegített sütőben 30-45 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Ismétlem: a sütőt csak felmelegítem 50 fokosra, aztán elzárom, és a visszamaradt hőben hagyom, hogy keljen a tészta.

Ha szép magasra feljött a tészta, akkor 20 percig 210 fokon, majd 10 percig 180 fokon készre sütjük a kalácsot. Hogy szebb legyen a teteje (fényes) sütés közben langyos, cukros tejjel lehet a tetejét kenegetni!

 

Libamáj hab

(6-8 személyre)

Hozzávalók:

1 kb. 50-60 dgk-os nagyon friss liba vagy kacsamáj, 2,5 dl friss tejszín, csipet reszelt szerecsendió, só, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál édes tokaji bor, aszalt kajszibarack, édes tokaji bor a barack párolásához

A májat megmossuk, lecsepegtetjük. Finom reszelőn lereszeljük, úgy, hogy semmiféle ér vagy hájdarab ne maradhasson benne. A tejszínből kemény habot verünk és óvatosan összeforgatjuk a lereszelt májjal, ízlés szerinti sóval, lehetőleg frissen reszelt borssal, szerecsendióval. Nagyon kevés konyakot is adjunk hozzá, egy kiskanállal, ne többet. Ha túl sokat tennénk bele, a hab keserű lesz. Roston sült zöldséggel kínálhatjuk, de édesborban/aszúban párolt aszalt kajszival a legfinomabb.

1 evőkanál édes tokaji bor, aszalt kajszibarack, édes tokaji bor a barack párolásához