Nem mindenki van tisztában azzal, hogy a jó savak a barátaink. Ne féljünk a savaktól! De hogyan is érezzük a savakat a szájban? Mit várhatunk el a savaktól? Valójában nagyon egyszerű elkülöníteni a bor kóstolásakor a savérzetet a borhoz kapcsolódó valamennyi egyéb alkotóelemtől. Minél erőteljesebben beindul a nyálképződés a szájunkban,...
Chardonnay és pinot noir. Mit tud ez a két szőlőfajta, amiért ilyen keresett és népszerű lett a világban? Érdekes módon hiába van köztük közvetlen szülő-utód kapcsolat, hasonlóságaik mellett sok eltérő tulajdonságuk is van. A chardonnay például remekül alkalmazkodik a legkülönfélébb klimatikus adottságokhoz, ezzel szemben a pinot noir a legkevésbé sem...
A borokban lévő alkohol mennyisége mindig annak a függvénye, hogy a szőlőt milyen éretten szüretelték, mennyi volt az un. potenciális alkoholtartalma. Mivel az alkoholos erjedés során a szőlőben lévő cukortartalom részben vagy egészben alkohollá alakul át, ezért használjuk ezt a fogalmat. Minél melegebb termőhelyen vagyunk, annál nagyobb az esélye annak,...