SZEKSZÁRDI BORVIDÉK

A hivatalos geográfia szerint dombság, de a szekszárdi borvidék lokál­patriótái, az ínyenc borkóstolók Szek­szárdi-hegynek nevezik.

Földrajzi elhelyezkedés

Bár a táj a hivatalos geográfia szerint csak „dombságnak” minősül, a szekszárdi lokál­patrióta és az ínyenc borkóstoló egyaránt „Szek­szárdi-hegynek” nevezi ezt a borvidék központjá­ban helyet foglaló magaslatot. A Szekszárdi Borvidék a Tolna-Baranyai-domb­ság és a Dunamenti-síkság között terül el, a Sárköztől nyugatra.

Fő talajtípusok

A szekszárdi dombság vastag lösztakarója kitűnő alapot biztosít a vörösbor-termelésre kedvező ta­lajok képződésére. A löszön mintegy 10 000 év­vel ezelőtt, a holocénben löszvályog, homo­kos-kő­zettörmelékes vályogtalaj, kisebb részben pan­non homokkal kevert lösz alakult ki. A szőlő­termelés szempontjából rendkívül sze­ren­csés, hogy a lösz mindig tartalmaz legalább 5–7% ak­tív meszet, de előfordulnak talajok akár 10–30% mésztartalom­mal is. Ez lényegesen gazdagabb, komplexebb ízvilágot ad a bornak, mint pl. a mészben szegény homokos talajok.

A termőterület nagysága

A szekszárdi borvi­dék teljes termőterülete ma 6001 ha, amelyből a tény­leges szőlőültetvények 2255 ha-t fog­lalnak el.

Klíma

A Szekszárdi Borvidéken mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik: a telek enyhék, a nyarak me­legek. Nagy a hőösszeg és a napbesugárzás, ez­zel szemben kevés a csapadék. Emiatt – kedve­zőtlen években – helyenként az aszály káros ha­tásával kell számolni. A meleg éghajlatra való te­kintettel a tavaszi és az őszi fagyok ritkán tesznek kárt az ültetvényekben.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták

Kékfrankos, zweigelt, merlot, cabernet franc, ka­darka, cabernet sauvignon, pinot noir. A fehér faj­ták közül hagyományosan az olaszrizling, újab­ban a chardonnay, rajnai rizling, ezerfürtű kerül leginkább palackozásra.

Borstílus

Szekszárdot elsősorban vörösbora tette és teszi hí­ressé. A hagyományos sározásos eljárás mellett a boroknak volt ideje arra, hogy az almasavat szépen „kipötyögje” magából, így a borok kellemesen kerekké váltak már fiatal korukban is. Ma a kékfrankoson van a hangsúly. A borok nagyobb része fajtatisztán, de nagyon sok házasításként, mint bikavér alap kerül felhasználásra. Vannak termelők, akik kitartanak a kadarka mellett, de egyre több syrah is megjelenik a borvidéken a merlot és a két cabernet mellett. Születnek tehát üde, fiatalos, gyümölcsös könnyed borok és persze a nehezebb műfajnak is vannak követői. Egyre több a dűlős bor, ami a borvidék identitásának erősödését is jelenti.