
Egri borvidék
Az egri borvidék termőhelyének teljes területe 22.162 ha, ebből a hatalmas területből mindössze 4395 ha-t telepítettek be szőlővel! Az Egri Borvidék legjobb fekvései: Egerben a Nagy Eged, Pajados, Grőber, Síkhegy, Noszvajon az Áfrika, Tekenőhát, Nagygalagonyás dűlők, de Egerszalók és Egerszólát is számos kitűnő területtel büszkélkedhet.
Klíma
Éghajlata a Mátraaljáéhoz hasonló: viszonylag későn tavaszodik, meglehetősen rövid a tenyészidő. A borvidék az ország több borvidékénél hűvösebb (az átlagos évi középhőmérséklet 10,1ºC).
Fő talajtípusok
Nagyon változatos talajokkal találkozunk: triász mészkövön, dolomiton, agyagpalán, vulkáni eredetű miocén riolittufán, délebbre kavicson alakultak ki a jellegzetes barna erdőtalajok. Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták
Leányka, olaszrizling, ottonel muskotály, rizlingszilváni, és kékszőlőből kékfrankos, kékoportó, cabernet sauvignon, zweigelt, cabernet franc, merlot.
Borstílus
Az egri borvidék sokat változott az elmúlt években. Csiszolódik a stílus, izgalmasabb és egyedibb borok születnek. A háromszintű szabályozást lassan megtanulja a közönség is. A Clasicus, Superior és a Grand superior kategóriák mögé érthető és értelmezhető borok sorakoztak fel. Számos egyéni siker is öregbíti a borvidék hírnevét, a dűlők egyre inkább bevésődnek a fejekbe és ízlelőbimbókba. Ma már nem csak a Nagy-Eged, de a Síkhegy, a Merengő, a Pajados, Hangács és társai szólítják meg a jóízlésű fogyasztót. Igaz ugyan, hogy a fajták sokszínűsége sokszor még most is nyűgnek számít, de a legjobbak tudnak válogatni és tudatosan készítik boraikat. A saját palack, a válogatott bikavérek, szép fehér házasítások (Csillagok) sokakat csábítanak Egerbe. Sok fiatal termelő indulását is követhettük az elmúlt években. Mindkét száraz kategóriában születtek komoly hazai és nemzetközi sikerek. Általánosan elmondhatjuk, hogy rengeteget fejlődött a hordóhasználat, elegánsabb tételeket kóstolhatunk ma már.
Közösségi bor is született 2022 nyarán, mégpedig a Gárdonyi 100 – Egri Csillag superior 2018. Számos termelő legszebb ételeiből házasították, korlátozott mennyiségben kerül csak forgalomba. A bevételt jótékony célra fordítják a termelők. Épp így a még hordóban érlelődő Gárdonyi 100 Bikavér is.
Egerben a jó savak megmaradtak, a szőlő többnyire remekül beérik. Mi kellhet még? Igényes fogyasztók.